Video streaming is voor iedereen: traject van een digitaal videosignaal versturen over datanetwerk

Video streaming is het versturen van een digitaal videosignaal over een datanetwerk. Dit kan een lokaal managed netwerk zijn of een unmanaged netwerk, zoals het internet. De term ‘streaming’ is een verzamelbegrip voor het hele traject van video encoding, transcoding en decoding. Van videobron tot kijker dus. Wil je meer weten over video streaming? We leggen onder andere uit waarvoor video streaming gebruikt wordt, waarom dit gebruikt wordt en welke producten geschikt zijn.

Digitaal videosignaal over datanetwerk

Video streaming is dus het versturen van een digitaal videosignaal over een datanetwerk. Streaming is de overkoepelende naam voor het proces van video encoding, transcoding en decoding. Van videobron tot kijker. Video streaming wordt gebruikt om op een makkelijke manier een videosignaal over de hele wereld te kunnen versturen. Plaats- en tijdonafhankelijk versturen van videobron naar de kijker waar dan ook ter wereld, maakt video streaming zeer gebruiksvriendelijk.

Video streaming is voor iedereen

Videostreaming tegenwoordig overal te vinden. Iedereen kan het gebruiken én gebruikt het ook. Vaak is dat in de vorm als kijker via Facebook of YouTube. Aanbieders van streaming kunnen gamers zijn, maar ook scholen, kerken en lokale omroepen. Ook grote concerten en evenementen worden vaak vastgelegd door middel van video streaming. Bij zulke grootschalige evenementen gaat het om zeer professionele video streaming waarbij het een vereiste is dat de content en het signaal van topkwaliteit moet zijn. De keuze voor video streaming is vaak eenvoudig, omdat zoals genoemd het een erg eenvoudige manier is om video te distribueren. Aparte netwerken zijn namelijk niet nodig en iedereen kan in principe kijken, ongeacht of dat nu op een TV, PC of mobiele apparaten zijn.

Diverse producten en mogelijkheden

Video streaming als begrip duidt het hele traject aan van video encoder tot video decoder, ook wel video player. Voor ieder onderdeel van dit traject zijn er aparte oplossingen. Netchange biedt voor iedere stap in het proces van video streaming diverse hard- en software producten. We hebben diverse encoders voor de eerste stap in het video streaming proces. Dit kunnen eenvoudige encoders zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld alleen maar naar Facebook of YouTube streamen, een voorbeeld hiervan is de Magewell Ultra Stream. We hebben uiteraard ook geavanceerdere encoders die gelijktijdig meerdere protocollen en bitrates ondersteunen, zoals de Teracue ENC400, T-21 9261-E, Vitec MGW ACE en NTT MVE7000. Voor de tweede stap in het proces waarbij transcoders aan bod komen, hebben we diverse mogelijkheden zoals de Vitec PRISM, Noisypeak Cell en T-21 9261-D. Ten slotte zijn er decoders nodig. Professionele decoders van Magewell, Teracue, T-21, Vitec en NTT maken het mogelijk om voor iedere situatie de juiste video player te kiezen. Voor ieder product en iedere stap in het traject is het belangrijk om te weten waar de producten aan moeten kunnen voldoen, zodat we je juist kunnen adviseren.

Prijzen van encoders, transcoders en decoders

Er is dus genoeg keuze tussen verschillende encoders, transcoders en decoders. Netchange heeft voor iedere prijsklasse een video streaming oplossing. Dit kan beginnen bij een paar honderd euro en kan, afhankelijk van de toepassingseisen, oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Transcoders zijn over het algemeen duurder in het traject van video streaming in vergelijking met encoders en decoders.

Aaneengeschakelde keten

Video streaming is dus een proces van opeenvolgende stappen. Het is belangrijk om de hele keten te kennen en te begrijpen. Op basis van die kennis kun je dan de juiste componenten kiezen en ervoor zorgen dat de hele keten in balans is. Op deze manier kun je ook de beste kwaliteit aan jouw kijker bieden. Uiteraard willen we je graag helpen bij het maken van de juiste productkeuzes voor jouw gebruiksdoel. Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte op voor de gewenste en benodigde producten.