Video capture (device): wat houdt het in en wat kun je ermee? Netchange legt uit

Netchange is gespecialiseerd leverancier van video encoders, video decoders, converters, transcoders, video test en meetapparatuur en van video capture oplossingen. Sinds 2003 heeft Netchange ervaring met streaming en inmiddels zijn ze een groeiend (familie)bedrijf waarin nieuwsgierigheid en passie voor videodistributie via IP (en samenhangende onderwerpen) de toon bepalen. Netchange legt in dit artikel uit wat video capture is, wat een video capture device is en wat je met video capture (devices) kunt doen.

Video capture device

Video capture is het proces waarmee een videosignaal gedigitaliseerd wordt. Dit signaal wordt meestal aangeleverd via een HDMI- of SDI-kabel. Een video capture deviceis het apparaat waarmee een videosignaal (van zowel HDMI als SDI) gedigitaliseerd wordt om op te kunnen slaan op bijvoorbeeld een PC. Ook voor andere doeleinden kan dit uiteraard gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld video-encoders die een video capture kaart gebruikt om het videosignaal te digitaliseren voordat het in de video-encoder gecomprimeerd kan worden. Daarentegen kan dat ook een USB capture device zijn. Hierdoor kan het beeld van een camera of bijvoorbeeld het echoapparaat in het ziekenhuis in het patiëntendossier vastgelegd worden. Het kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken van een video opname voor een sportanalyse.

Unieke eigenschappen uitgelicht

Een unieke eigenschap aan video capture devices is dat de CPU van een PC te ontlast wordt tijdens het digitaliseringsproces. Dat zware werk wordt dan gedaan op de video capture kaart (of dongle) in plaats van op de PC. Tegenwoordig zijn er ook vaak aanvullende software hulpmiddelen waarmee het beeld geoptimaliseerd kan worden voor een zo scherp, optimaal mogelijk beeld. Je kunt dan de resolutie aanpassen, het beeld croppen, draaien of contrast, saturatie enzo aanpasssen. Video capture devices zijn er voor ieder budget. Dit variëert tussen de €100,- en €1.500,-. Het verschil in prijs hangt onder meer af van de processnelheid en beeldkwaliteit van het video capture device en ook van het aantal inputs die gelijktijdig verwerkt kunnen worden.

Dit is Netchange

Nieuwsgierigheid, video distributie via IP (en samenhangende onderwerpen) en gespecialiseerd leverancier van videotechniek samen maken Netchange. Binnen dit bedrijf vind u betrouwbare merken en producten waarmee stabiele oplossingen gerealiseerd worden. We gaan voor het opbouwen van lange termijn relaties door het bieden van hoogwaardige producten, een goede prijs-prestatie verhouding, praktische kennis en ervaring en persoonlijk(e) service en advies. ‘Part of the fun’ zit voor Netchange dan ook in de zeer diverse toepassingsgebieden.

Bent u op zoek naar een specifiek product, maar weet u zelf niet zo goed waar u op moet letten of wilt u extra hulp bij de aankoop? We adviseren en kijken graag met u mee, zodat u het juiste product voor uw doeleinden vindt. Schroom niet om contact op te nemen via mail of telefoon.