Streaming encoder: supersnel (live)streamen

Een streaming encoder is tegenwoordig een veelgebruikt apparaat om video over data netwerken te sturen, zoals over het internet. Van gamer tot ziekenhuis, alle mogelijke partijen maken gebruik van een video encoder om live te streamen. Wilt u weten wat een streaming encoder kan, doet en of het iets voor u of uw organisatie is? We gaan hier verder op in en leggen onder andere uit waar het verschil in zit tussen de prijsklassen en wat daarvoor consequenties aan verbonden zijn.

Wat is een video encoder?

Een video encoder is een apparaat dat video digitaliseert en als data via een netwerk verstuurd. De video bron kan vanalles zijn, variërend van camera’s, PC’s, to Sonar of Radar, maar ook video bestanden. Een encoder maakt de videobeelden digitaal bij de bron en zorgt ervoor dat de bestanden verstuurd kunnen worden. Vervolgens zorgt een decoder bij de ontvanger ervoor dat het digitale pakket weer vertaald wordt naar een bruikbaar beeld.

Wat is dan een streaming encoder?

De naam verklapt het al een beetje: een encoder speciaal gemaakt om te kunnen (live)streamen. Een streaming encoder digitaliseert video signalen en stuurt ze naar bijvoorbeeld YouTube om de video’s te livestreamen voor de kijkers. Iedereen die een video wil delen kan een streaming encoder gebruiken. Denk aan kerken die kerkdiensten livestreamen, gamers die hun belevenissen op Twitch of YouTube delen of bedrijven die een goede livestream op Facebook willen delen. Maar denk ook aan ziekenhuizen, scholen, beveiliging, sportclubs, of mediabedrijven. Zo streamt bijvoorbeeld een internationale school in Nederland sportwedstrijden en andere gebeurtenissen live voor familie die soms over de hele wereld verspreid is.

Verschil in apparaten

Ziekenhuizen gebruiken een streaming encoder bijvoorbeeld om studenten mee te kijken tijdens operaties, uiteraard alles streng beveiligd. Ook bij bewakingscamera’s bij bijvoorbeeld de bediening van bruggen worden soms video encoders gebruikt. Het is belangrijk te weten in welke situatie een encoder gebruikt gaat worden. Er zitten behoorlijke verschillen de diverse typen streaming encoders. Zo’n apparaat is namelijk al te koop vanaf een paar honderd euro, maar ze zijn er ook voor tienduizenden euro’s. De merken die Netchange aanbiedt leveren stuk voor stuk een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het verschil tussen een paar honderd en tienduizend euro zit hem in de functies die worden ondersteund.

Nu of over 10 seconden?

Denk aan het voorbeeld van een live uitgezonden voetbalwedstrijd op tv: het begin van de straat ziet het winnende doelpunt al, maar het eind van de straat nog niet. Een livestream loopt soms enkele seconden achter op de werkelijkheid. Deze vertraging heet ‘latency’. Speciale encoders zijn zo gebeouwd dat deze latency geminimaliseerd kan worden zonder dat de beeldkwaliteit er onder leidt. Een dergelijke encoder zal daarom een stuk duurder zijn. Voor bijvoorbeeld een gamer of consumenten op social media maakt het niet veel verschil of hun livestream binnen 0.2 of na 7 seconden bij hun kijkers is. Maar voor bijvoorbeeld een bewakingscamera bij de bediening van een brug, voor veiligheidsdiensten of voor gebruik bij een operatie in een ziekenhuis is het wel degelijk van belang dat het beeld onmiddellijk zonder vertraging zichtbaar is.

Gebruiksdoel

Voor Netchange is het gebruiksdoel van een klant met een streaming encoder van groot belang. Het gebruiksdoel geeft namelijk al een hoop informatie over welke type streaming encoder de klant waarschijnlijk als beste kan gebruiken. Als er naast het gebruiksdoel specifieke wensen zijn, komt er vaak al een meest geschikte encoder naar voren. Daarbij heeft Netchange encoders in alle prijsklassen, zodat er altijd een passende oplossing gevonden kan worden.

Andere typen encoders

Een specifieke streaming encoder is een webcaster. Dit is een streaming encoder speciaal voor internet streaming naar bijvoorbeeld YouTube, Twitch of Facebook. Een webcaster wordt veel gebruikt door gamers. Zij willen hun gaming PC maximaal gebruiken voor het gamen en gebruiken een webcaster om het te streamen naar het internet en hun kijkers.

Een ander voorbeeld van een speciale streaming toepassing is IPTV. Dit wordt veel toegepast in onder andere hotels, ziekenhuizen, zorgcentra, schepen en bedrijven. In plaats van een aparte aansluiting voor iedere TVwordt één centraal inkoppelpunt gebruikt, daar ontvangen worden de TV signalen van Satelliet, kabel of Digitenne omgezet naar IP. Een IPTV encoder dus. Via dit signaal en dankzij de IPTV encoder kunnen gasten van het hotel bijvoorbeeld TV kijken, soms ook op hun mobiel.

Hulp of advies nodig?

Er zijn veel verschillende factoren die belangrijk zijn bij de keuze vanj een streaming encoder. Ziet u door alle signalen het beeld niet meer? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.