SDI encoders en decoders.

Een SDI encoder & SDI decoder zijn niet hetzelfde: waarvoor worden ze gebruik? We leggen u hier uit wat het verschil is en waarvoor je dit als professional gebruikt. Een SDI encoder of decoder doet in principe hetzelfde als een HDMI encoder of decoder, alleen zit er een SDI-aansluiting op in plaats van een HDMI-aansluiting.

SDI encoder of SDI decoder?

Een SDI encoder zet een SDI video signaal om in een digitaal signaal dat via een datanetwerk verstuurd kan worden. Een SDI decoder doet precies het tegenovergestelde. Het ontvanget een digitaal signaal via het netwerk en maakt er weer een SDI video signaal van. In wezen doen een SDI encoder en SDI decoder dus hetzelfde als een HDMI encoder of decoder. Het grootste verschil is de aansluiting. Er zijn ook encoders en decoders die over beide aansluitingen beschikken. Meestal heet dit dan een All-in-One (AIO) encoder of decoder. SDI encoders en decoders worden over het algemeen gebruikt in professionele omgevingen en krijgen daar meestal de voorkeur boven HDMI. SDI kabels overbruggen en grotere afstand dan HDMI kabels en de connectoren zijn betrouwbaarder, omdat ze vastgezet (geborgd) kunnen worden.

Inzet van een SDI encoder of decoder

SDI encoders en SDI decoders worden dus voornamelijk ingezet in professionele omgevingen zoals bij events en bij omroepen, maar ook in professionele AV installaties. SDI apparatuur is over het algemeen duurder. Dit komt meestal door aanvullende, bijzondere functies die de apparaten hebben. Mede door de prijs wordt afhankelijk van de toepassing ook HDMI best wel veel gebruikt in (semi-)professionele omgevingen.

SDI, HD-SDI, 3G-SDI, 6G-SDI, 12G-SDI

De SDI standaard heeft zich ook steeds verder ontwikkeld met het toenemen van de video resolutions. Om bijvoorbeeld een 4K video signaal te versturen over een SDI kabel was er meer capciteit (ruimte) nodig in de kabel. Inmiddels kan 4K over een SDI kabelverstuurd worden, maar die ‘inhoudelijk’ totaal anders dan de oorspronkelijke SDI kabel. Daarover kon je alleen een SD signaal versturen. De oorsponkelijk SDI standaard was gebaseerd op een bitrate van 270Mbps, ongecomprimeerd. Voor HD (1080) is ca. 3Gbps nodig. 3G-SDI en HD-SDI zijn de meest gebruikte SDI formaten. Het verschil is ook hier weer de bitrate. Ca. 1.4Gbps over HD-SDI en 2.97 over 3G-SDI. Om 4K te versturen is 12Gbps nodig. Dit kun je bereiken door 4 3-G SDI te combineren (Quad-Link), 2x 6G-SDI of 1x 12G-SDI. Het nadeel is dat hoe hoger de capaciteit van een SDI kabel hoe kleiner de afstand wordt die hij zonder signaalverlies kan overbruggen. SDI encoders en Decoders beschikken niet allemaal alle SDI varianten. Afhankelijk van de gebruikssituatie kies je dus de juiste SDI encoder en Decoder.

Wilt u meer weten over een SDI encoders en decoders? We denke graag met u mee om u te adviseren omtrent SDI encoders en decoders. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 337 501 377 of te mailen naar service@netchange.nl.

    Professionele SDI encoder