RTV-IP Gateway: dienst van Netchange voor het aanleveren van TV-signalen

De RTV-IP Gateway is al een dienst van Netchange voor Lokale Omroepen sinds 2014. De dienst is officieel geaccrediteerd door alle grote netwerkbeheerders voor het aanleveren van TV-signalen. De kracht van Netchange ligt in het snelle, rechtstreekse en persoonlijke contact dat je hebt met onze operators. Daarnaast zijn we transparant in afspraken met een overzichtelijke termijn en bieden we, indien nodig, ook ondersteuning in de studio.

RTV-IP Gateway van Netchange

De RTV-IP Gateway (IP Stream Routing & Transcoding service) van Netchange stelt (lokale) omroepen in staat door middel van één contributiesignaal diverse TV providers te voorzien van content in het door deze provider gevraagde formaat. Hiermee wordt voorkomen dat voor iedere provider in een aparte verbinding en in specifieke encoding hardware geïnvesteerd moet worden. Dit bespaart kosten, maakt beheer eenvoudig en geeft een uniforme signaalkwaliteit.

Video streaming oplossing in bruikleen

Netchange biedt een Teracue ENC-400 HDMI video encoder van hoge kwaliteit in bruikleen aan. Deze zal enerzijds aangesloten worden op uw input signaal (HDMI met embedded audio) en anderzijds op een internetverbinding van voldoende kwaliteit (minimaal 10 Mbps upstream). Deze Encoder zal een h.264 Transport Stream versturen naar de Netchange RTV-IP Gateway in Hilversum. De ENC-400 encoder kan gelijktijdig een internetstream (RTMP of HLS) naar YouTube of Facebook sturen vanuit de studio.

Een radiosignaal kan Netchange op dezelfde manier afhandelen. Dit kan Netchange realiseren door middel van dezelfde Teracue ENC-400 encoder (separate audio input) of via een additionele Teracue ENC-200 AUDIO encoder. Het stream formaat is, afhankelijk van de encoder, AAC of Mpeg1L2.

Centraal datacentrum

De RTV-IP Gateway van Netchange staat in een centraal datacentrum in Hilversum en is een Stream Router en Transcoder platform. Inmiddels worden alle signalen vanaf de ENC-400 encoder in HD of Full HD formaat in h.264 geleverd, mits het input signaal in de studio daarin voorziet. Het standaard door de grote providers gevraagde formaat is een SD-signaal in MPEG2. De transcoders van Netchange zorgen ervoor dat het aangeleverde signaal wordt omgezet in het gevraagde formaat. Het standaard SD-signaal is namelijk van mindere kwaliteit dan dat wordt aangeleverd door de omroep.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om optioneel extra HD signalen door te geven. Het is per omroep mogelijk om zowel een SD- (mpeg2) en een HD- (h.264) profiel aan te leveren bij de providers. De provider bepaalt dan uiteindelijk welk signaal zal worden doorgeven. Niet iedere provider is bereid een HD-signaal door te geven.

Kosten van de RTV-IP Gateway

De RTV-IP Gateway voorziet in de distributie van de signalen aan de diverse afnemers. Dit deel van de oplossing bieden we aan op basis van een maandelijkse bedrag. Voor audio is dit hetzelfde. Een investering in hardware aan de ontvangende kant is niet nodig. De benodigde diensten van de RTV-IP Gateway zijn doorgaans in dit maandelijkse bedrag opgenomen en verwerkt. Kosten die met de internetverbinding samenhangen zijn hierin niet opgenomen.

Service(s) van Netchange

In ons kantoor in Zeewolde beschikken we over faciliteiten waar alle signalen live zichtbaar zijn en bij storingen een alarm genereren. Analyzers op diverse plaatsen in ons netwerk zijn in staat de kwaliteit van een signaal en een verbinding te verifiëren indien nodig. Netchange bewaakt de bereikbaarheid en de uptime van de RTV-IP Gateway en de encoders permanent. Via remote access kan Netchange op de encoder en de RTV-IP-GW server controles doen en aanpassingen maken. Dit maakt een snelle reactie mogelijk.

Telefonische ondersteuning is standaard onderdeel van het service aanbod. Netchange is het eerste aanspreekpunt voor de pakketleveranciers en de omroep. Indien nodig zullen updates worden uitgevoerd. Hierover wordt uiteraard ten alle tijden duidelijk en tijdig gecommuniceerd.

Benieuwd of RTV-IP Gateway wat voor jou is? Neem dan contact met ons op, dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden.