radiogroep gebruikt BirdDog Full NDI P4K camera’s voor maatwerk producties en visual radio

  • De klant: radiogroep – België
  • De uitdaging: Full NDI productie rondom vMix met sublieme beeldkwaliteit
  • De oplossing: BirdDog P4K Full NDI PTZ camera, BirdDog Mini NDI en-/decoder

Full NDI video productie

Radiogroep in Genk, België is voortgekomen uit de samenwerking tussen de Stadsradio Genk (GRK) en internet radio station MFY. Naast de vormgeving van een regulier radiostation worden ook aanvullende diensten geleverd zoals Visual Radio voor bedrijven, registraties van begrafenissen, communies, huwelijken en culturele evenementen.

Al vrij vroeg werd gekozen voor de opkomende nieuwe standaard NDI. De belangrijkste reden daarvoor was de enorme flexibiliteit en de geringe operationele kosten. Investeringen in SDI bekabeling konden achterwege blijven en ook dure input kaarten voor PC’s waren niet meer nodig. Het opbouwen van een regie was in no-time gerealiseerd met vMIX als centrale beeldmixer. Daarnaast konden ook Teams gesprekken snel in een stream worden geïntegreerd. Kortom de complexiteit werd sterk gereduceerd.

Productie naar een hoger niveau met 4K

De eerste ervaringen met NDI smaakten naar meer.  De P100 PTZ camera van BirdDog was zeker niet slecht, maar de eisen werden opgeschroefd om klaar te zijn voor de toekomst. Full NDI was een must, daarover was geen compromis meer mogelijk. NDI|HX was geen alternatief omdat daarbij de videobeelden alsnog gecomprimeerd worden en dus in kwaliteit inboeten. Het beeld moest naar 4K en dat in combinatie met Full NDI bracht de aandacht al heel snel bij de BirdDog P4K het top model in de NDI PTZ range van BirdDog. Naast de werkelijk sublieme beeldkwaliteit is volgens Lenn Melotte, hoofd techniek radiogroep,  de bijzonder handige overzichtelijke user interface een groot plus. Precies genoeg settings, zonder toeters en bellen op de plek waar je ze verwacht te vinden. ook de ingebouwde tally lights kunnen op zijn waardering rekenen. Maar boven al is de plug and play in combinatie met vMIX iets wat hem het meest enthousiast maakt. Met de BirdDog P4K weet hij zeker een toekomst zekere keuze te hebben gemaakt.

Set Up totale oplossing

Radiogroep heeft na de eerste NDI ervaringen geconstateerd dat het netwerk een essentieel factor is in de totale prestatie. Een keuze voor Full NDI met 4K om de maximum beeldkwaliteit te kunnen leveren had dus consequenties voor de rest van de infrastructuur. Zo werd besloten om vMix te laten draaien op een krachtig HP Z werkstation met daarin een 10Gbit fiber netwerkkaart. Op die manier zou beschikbare bandbreedte nooit een probleem vormen. Voor het geluid is gekozen voor een Soundcraft SI digitale mixer met USB kaart als audio interface.

Tip

Volgens Lenn Melotte kan het belang van een goede netwerkswitch niet genoeg onderstreept worden. Radiogroep heeft veel leergeld betaald bij de aanvankelijk eerste toepassing van NDI. Zijn advies: goedkopere merken zorgen voor een fluctuerende latency; kies daarom voor professionele switches met ruim voldoende verwerkingscapaciteit in je netwerk.

Gebruikte producten

Hieronder vindt u een overzicht van de door Netchange gebruikte producten voor deze USE CASE.