Video capture: videosignalen digitaliseren

Video capture naast video streaming en NDI een van de belangrijke oplossingen waarin Netchange gespecialiseerd is. Netchange ligt dan ook graag toe wat de mogelijkheden zijn van video capture, hoe dat in zijn werk gaat en waar een video capture device en software voor dient. Al meer dan 15 jaar heeft Netchange ervaring met video streaming. Het bedrijf wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid en passie voor videodistributie via IP en daarmee samenhangende onderwerpen, zoals video capture.

Video capture

Video capture is het proces waarin een videosignaal gedigitaliseerd wordt. Dit signaal wordt veelal geleverd via een HDMI- of SDI-kabel. Met een video capture device wordt het videosignaal (van zowel HDMI als SDI) gedigitaliseerd opgeslagen op bijvoorbeeld een PC. Uiteraard kan een dergelijk apparaat ook voor andere doeleinden ingezet worden. Zo zijn er video encoders die een video capture device gebruiken om het videosignaal te digitaliseren voordat het in de video encoder gecomprimeerd kan worden. Dit kan tevens een USB capture device zijn, waardoor het beeld van een camera of bijvoorbeeld echoapparaat in het ziekenhuis in het patiëntendossier vastgelegd kan worden. Het wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld het maken van een video-opname voor een sportanalyse. Een video capture device bestaat dus in diverse ‘vormen’ en kan zeer geschikt zijn bij verschillende doeleinden.

Video capture devices en software

Video capture kan met een USB3-dongle of een capturekaart. Deze oplossingen maken het mogelijk om met allerlei streaming & recording software te werken, bijvoorbeeld Wirecast, OBS, Split, xMix, VidBlaster en Skype. Het voorbeeld kwam hierboven al even naar voren, maar de betrouwbaarheid en kwaliteit van deze video capture devices is zo goed dat ze ook in ziekenhuizen ingezet worden. Dit gebeurt vaak in combinatie met ondersteunende software volgens PACS II of DICOM standaard.

Er is diverse gratis video capture software verkrijgbaar, maar uiteraard zijn er ook een aantal betaalde programma’s beschikbaar. De meeste betaalde tools hebben een gratis variant, zodat je deze eerst kunt uitproberen voordat je een betaalde versie aanschaft. Bij Netchange adviseren we je niet alleen over welk product het meest geschikt is voor jouw doeleind(en), maar ook welke software daarbij het meest passend is. Meer weten? Vraag direct vrijblijvend advies. We helpen je graag verder.

Uniek

Een unieke eigenschap aan video capture devices is dat de CPU van een PC ontlast wordt tijdens het digitaliseringsproces. Dat zware werk wordt dan gedaan op de video capture kaart (of dongle) in plaats van op de PC. Tegenwoordig zijn er ook vaak aanvullende software hulpmiddelen waarmee het beeld geoptimaliseerd kan worden voor een zo scherp mogelijk plaatje. Je kunt dan de resolutie aanpassen, het beeld croppen, draaien of contrast, saturatie, e.d. aanpassen. Video capture oplossingen zijn beschikbaar voor ieder budget. Dit variëert tussen de €100,- en €1.500,-. Het verschil in prijs hangt onder meer af van de processnelheid en beeldkwaliteit van het video capture device en ook van het aantal inputs die gelijktijdig verwerkt kunnen worden.

Vrijblijvend advies

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van video capture, ben je op zoek naar een specifiek product, maar weet je zelf niet zo goed waar je op moet letten of wilt je extra hulp bij de aankoop? We adviseren en kijken graag met je mee, zodat je het juiste product voor jouw doeleinden vindt. Schroom niet om contact op te nemen via mail of telefoon.