NDI: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

NDI, of voluit Network Device Interface, is een laag op het standaard TCP/IP-protocol. Dit protocol is het meest gebruikte netwerkprotocol tussen computers en draait in vrijwel elk kantoor of bedrijfsruimte. Via NDI is het overbodig om videoapparatuur via HDMI of SDI aan te sluiten.

Wat is NDI?

NDI is een open-source protocol wat in 2015 is gelanceerd door software ontwikkelaar NewTek. De komst van het Network Device Interface zorgde voor een kleine revolutie in de wereld van videoproductie, en eigenlijk nog steeds. Voorheen was het namelijk een vereiste om hardware als camera’s, controllers, etc. fysiek aan te sluiten op andere hardware en software. Meestal gebeurde dit met SDI of HDMI kabels, of via USB in het geval van een computer of laptop.

Met de komst van de eerste camera’s die gebruik maakten van het ‘gewone’ TCP/IP protocol bleek er te veel hinder te zijn van latency (vertraging), waardoor deze methode niet bruikbaar was voor hoogwaardige videoproducties zoals live uitzendingen. Met de komst van NDI als laag op het traditionele TCP/IP-protocol kwam daar verandering in, aangezien met NDI vrijwel geen (of helemaal geen) last wordt ondervonden van latency of kwaliteitsverlies. Groot voordeel is daarnaast de schaalbaarheid. NDI bronnen kunnen zonder problemen op hetzelfde netwerk worden aangesloten en worden automatisch herkent door videomixers en NDI decoders. Dat scheelt heel veel kabels. Een gewoon 1Gb datanetwerk voldoet.

NDI encoder en NDI decoder

Cruciaal in het gebruik zijn de NDI encoders en NDI decoders. Wij bieden verschillende encoders en decoders, waarvan Magewell en BirdDog producten op dit moment erg populair zijn. Zo kan de BirdDog Studio NDI gebruikt worden om camera’s met alleen een SDI of HDMI signaal te converteren naar NDI, zodat deze in de NDI workflow kan worden opgenomen. Er verschijnt ook steeds meer hardware op de markt die standaard over NDI beschikken.

Maakt u nog gebruik van apparatuur met HDMI of SDI? Dan kan het verstandig en op de lange termijn absoluut interessant zijn om over te stappen op een all-IP workflow. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies in het gebruik van NDI en alle benodigdheden. Of gebruik de chat rechtsonder in beeld voor direct contact!

    NDI Workflow