NDI Camera

Een NDI camera, wat is dat en waar wordt deze voor gebruikt? Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Network Device Interface (NDI) is een IP video netwerk ontwikkeld door software ontwikkelaar NewTek, bedoeld om audio- en videosignalen te versturen over bestaande IP netwerken. Met de rechtstreeks IP-verbinding op basis van het NDI-protocol resulteert dit in near-zero latency IP-video’s.

Wat is een NDI camera?

Een NDI camera is een camera die standaard geschikt is voor NDI IP video workflows. Op die manier is de camera te verbinden met honderden verschillende soorten hardware en software producten. Mede omdat NDI een royalty vrij systeem is wordt het tegenwoordig door verschillende merken gebruikt in camera’s. Bij het gebruik hiervan komen immers geen extra kosten kijken.

Hoe werkt een NDI camera?

Een NDI camera wordt op een netwerk aangesloten met een normale netwerkkabel en wordt daarna automatisch als video bron herkent door andere apparaten die NDI ondersteunen. Dit kunnen video mixers zijn of NDI decoders. Een camara die van zichzelf geen NDI ondersteund kan op een NDI encoder wordenaangesloten, welke de audio- en videosignalen omzet naar NDI formaat. Aan de andere kant wordt er een decoder geplaatst, welke het signaal dan weer omzet naar HDMI of SDI. Video mixers die NDI begrijpen hebben geen aparte NDI hardware decoder nodig. Bekend producent van zowel camera’s als encoders en decoders met NDI-ondersteuning is BirdDog. Magewell heeft daarnaast ook goede NDI encoders en decoders.

NDI camera’s worden in Nederland op verschillende manieren ingezet. Denk hierbij aan de productie van live (nieuws)uitzendingen op lokale en landelijke omroepen. Er zijn ook speciale buiten camera’s die tegen een stootje kunnen. Benieuwd naar de mogelijkheden van een NDI camera? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de chatfunctie rechtsonder in beeld. We voorzien u graag van een persoonlijk advies!