Multi-source encoder & multi-source converter: doeleinden en verschillen uitgelegd

Een video encoder waarop meerdere videobronnen gelijktijdig kunnen worden aangesloten en waarvan de signalen ook gelijktijdig verwerkt kunnen worden, wordt een multi-source encoder genoemd. De aparte inputs worden samengebracht in een output, in een stream, maar ook in een PGM output. Ze zijn daarin dus helemaal synchroon. Het is wat anders als een multi-channel encoder. In een multi-channel encoder blijven de bronnen gescheiden in eigen aparte streams. Een multi-source converter is nog weer iets anders en wordt gebruikt om een bepaald soort video input te converteren naar een ander soort video input, bijvoorbeeld DVI naar SDI of VGA naar HDMI. Er zijn specifieke converters die maar één input soort naar een andere output omzetten, maar een multi-source converter biedt dus meer mogelijkheden, zodat je in iedere situatie in je gewenste output kunt krijgen.

Multi-source encoder en multi-source converter

Een multi-source encoder kan worden gebruikt in situaties waarbij meerdere bronnen gelijktijdig zichtbaar moeten zijn in een video stream. Denk daarbij aan gebruik binnen universiteiten en hogescholen, maar ook bedrijven en instellingen. De multi-source converter is ideaal voor situaties waar van te voren niet duidelijk is welk input signaal wordt aangeleverd. Denk bijvoorbeeld aan events bij bedrijven of in theaters, concerten en andere (live) gebeurtenissen. Dikwijls worden ze daar gebruikt door bedrijven die zijn ingehuurd om de audio- en video-installatie te verzorgen.

Toepasbaar in diverse situaties

Een multi-source encoder wordt vaak gebruikt in het onderwijs waarin de spreker en zijn presentatie gelijktijdig zichtbaar moeten zijn. Maar ook bij trainings- en simulatiedoeleinden wordt vaak gekozen voor een multi-source encoder. Een situatie moet dan vanuit meerdere invalshoeken bekeken kunnen worden, waarbij ze precies gelijk moeten lopen. Ook voor beveiligingsdoeleinden worden multi-source encoders gebruikt om meerdere camera’s gelijktijdig via het internet te kunnen bekijken. Een multi-source converter heeft weinig met streaming te maken, maar wordt gebruikt om bekabelde videosignalen om te vormen naar een ander soort videosignaal.

Ondanks de grote overeenkomst in naam, is er geen technisch verband tussen een multi-source encoder en een multi-source converter. Beide worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De output van een multi-source converter is meestal SDI of HDMI. De output van een multi-source encoder is een video stream op IP, in combinatie met een preview output via HDMI of SDI.

Meestal worden multi-source converters en multi-source encoders ook los van elkaar gebruikt, omdat ze technisch weinig met elkaar te maken hebben. Bij uitzondering wordt een multi-source converter in combinatie met een video encoder gebruikt als de aangeboden kabel niet past op de input van de encoder.

Oplossingen van Netchange

Netchange heeft diverse soorten converters. De multi-source converter is slechts een type. Er zijn namelijk ook andere -meer gangbare- converters zoals van HDMI naar SDI of juist andersom, van SDI naar HDMI. Sommige converters kunnen meer en zijn bijvoorbeeld ook in staat de resolutie en/of de frame rate aan te passen. Dit zijn converters met ingebouwde up/down scalers. Een nieuwe generatie converters zet bijvoorbeeld 4x 3G-SDI inputs om naar 1x 12G-SDI. Converters zijn er in vele soorten en maten.

Multi-Source en Multi-Channel encoder

Multi-source encoders zijn er niet zo veel. Multi-channel encoders zijn er veel meer. De multi-source encoders van Netchange zijn er met HDMI of met SDI aansluiting en hebben maximaal 4 gelijktijdige inputs. Je kunt dan dus kiezen om iedere bron apart te streamen of deze samen te brengen in 1 multi-view output stream. De lay-out daarvan kun je dan zelf bepalen. Multi-Channel encoders zijn er meer en zijn er met 2 of 4 inputs/channels.

Meer weten over multi-source converter, of erachter komen welke multi-source of multi-channel encoder oplossingen we bij Netchange te bieden hebben? Of weten hoe u dit optimaal kunt gebruiken in uw bedrijf of organisatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de perfecte oplossing voor uw bedrijf.