Low latency streaming: Netchange legt uit

Wanneer er op een stream niet al te veel vertraging mag zitten, dan praten we over low latency streaming. De tijd tussen encoderen en decoderen inclusief de afstand tussen het netwerk en het internet is dan zo kort mogelijk. Tijd is dus een belangrijke factor wanneer iemand op afstand mee moet kunnen kijken en handelen met een gebeurtenis op basis van wat hij ziet, bijvoorbeeld het openen van een brug.

Low latency streaming

Zoals genoemd is tijd dus een belangrijke factor bij low latency streaming.  Wanneer iemand op afstand mee moet kunnen kijken en handelen met een gebeurtenis en op basis van wat hij ziet, zoals het openen van een brug, is het belangrijk dat dit met zo min mogelijk vertraging op beeld wordt gebracht. Via de stream wordt er dan bekeken of de brug vrij is, voordat de slagbomen naar beneden gaan en de brug omhoog.

Low latency streaming wordt daarnaast vaak bij medische toepassingen ingezet, bijvoorbeeld een situatie waarbij op een externe locatie een chirurg meekijkt. Met zulke operatie mag het vanzelfsprekend nooit zo zijn dat er teveel tijd zit tussen de bron en het afkijkpunt. Als er wel teveel tijd tussen zit, dan wordt dit dus latency genoemd. Bij reguliere streaming kan dit oplopen tot wel 20 seconden. Voor sommige toepassingen, zoals het operaties of veiligheidsdiensten, is een lange vertraging niet acceptabel en mag de latency niet meer zijn dan enkele tientallen milliseconden.

Oplossingen van Netchange

Niet iedere combinatie van een encoder en decoder is in staat een ultra low latency verbinding te garanderen. De oplossingen bij Netchange voor low latency zijn te vinden in enkele producten die we aanbieden van Vitec en NTT. Deze bieden excellente prestaties.

MGW Ace Encoder

De MGW Ace Encoder is een professionele portable streaming encoder. SDI, HDMI, DVI en Composiet inputs worden ondersteund. Streaming in H265/HEVC levert een 50% bandbreedte besparing op in vergelijking met traditionele h.264 streams. In combinatie met de MGW Ace Decoder is een end-to-end ultra low latency van slechts 16 milliseconden realistisch. KLV/Stanag Metadata ondersteuning en JITC gecertificeerd en daarmee zeer geschikt voor toepassing bij defensie.

Daarnaast is de omgeving waarin low latency gerealiseerd moet worden erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Een verbinding over publiek internet zal bijvoorbeeld altijd meer tijd (in milliseconden) kosten dan wanneer het over een lokaal netwerk moet.

HVE9210/HVE9230

De HVE9230 is een verbeterde h.264/AVC encoder met geavanceerde kenmerken, zoals 16 audiokanalen voor acht stereo paren, 5.1 ch. met stereo, 8 PES of Ancillary Data transmissie. De HVE9210/HVE9230 biedt daarnaast dus ook een super low latency van één frame voor een hoge kwaliteit video transmissie. Verder beschikt het ook over closed captioning voor IPTV of CATV transmissie.

Meer weten over low latency streaming, hoe u dit optimaal kunt gebruiken in uw bedrijf of organisatie of over één van onze oplossingen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de perfecte oplossing voor uw bedrijf.