Lokale omroepen: Netchange regelt van A tot Z

Voor lokale omroepen is het van groot belang dat ze in het TV-pakket zitten bij de TV-aanbieders in hun regio. Vroeger was dit alleen via de kabel; tegenwoordig is dat ook via het internet. Om op de netwerken van de TV-aanbieders te komen, moeten de signalen van de lokale omroepen in het juiste formaat aangeleverd worden. Vroeger kregen omroepen een aparte encoder van iedere aanbieder. Dit is inefficiënt en inmiddels achterhaald. Tegenwoordig slechts één encoder nodig en Netchange zorgt ervoor dat het signaal in Hilversum gesplitst wordt en bij de juiste aanbieder in het gewenste formaat terecht komt. Netchange zorgt niet alleen voor contributie, maar we bewaken ook de signaalkwaliteit en letten op eventuele storingen. We beheren het hele traject van de studio tot de TV-aanbieder voor u.

Providers van lokale omroepen

Netchange ontzorgt lokale omroepen volledig en regelt het hele traject van inrichting van de contributieverbinding, het installeren en configureren van de encoder en transcoder, testen van het signaal tot het aanmelden bij de providers. Daarnaast bewaken we de signaalkwaliteit en melden we storingen bij de omroep en de providers. Netchange levert in principe aan alle providers die TV-pakketten aanbieden. Dit zijn onder andere Ziggo, KPN (met onderliggende partijen), T-Mobile, Tele2, Delta-Fiber, Trined, Kabeltex, et cetera. 

Specificaties voor aanlevering

Providers hebben strikte richtlijnen wat betreft specificaties voor de aanlevering van een stream. Logisch, want binnen alle TV-netwerken wordt gewerkt met veel verschillende apparatuur die allemaal overweg moeten kunnen met het aangeleverde signaal. Er hoeft maar één kleine schakel niet goed te gaan en de kijkers hebben geen ontvangst meer. Het signaal heeft een SD-resolutie en maakt gebruik van de MPEG2 of h.264 codec. De radio moet in MPEG1L2 worden aangeleverd. Netchange zorgt ervoor dat het signaal in HD naar Hilversum gaat in h.264 in 8 tot 10 Mbps. Deze kwaliteit is hoger dan de providers eisen, maar wij passen het signaal in Hilversum op onze transcoders aan. Dit doen we om een maximale kwaliteit te kunnen bieden. Want hoe later je transcodeert, hoe beter het eindresultaat er uit ziet.

Lokale omroepen hoeven dus niets anders te doen dan een stabiel inputsignaal leveren vanaf hun play-out. De inregeling van de encoder wordt helemaal door Netchange verzorgd. De omroep moet er alleen voor zorgen dat op de internetverbinding vanuit de studio voldoende bandbreedte aanwezig is voor een ongestoorde transmissie van de stream.

Vooraf regelen

Vooraf vullen lokale omroepen een intakeformulier in. Hierin staan alle zaken die een omroep moet regelen; dit zijn met name netwerkgerelateerde onderwerpen. Er moet een kabel klaarliggen met het signaal van de play-out van de omroep. Wij plaatsen vervolgens de encoder en controleren of het signaal aankomt in Hilversum. Overige zaken kunnen we allemaal op afstand regelen.

Vanuit Netchange kunnen we over het algemeen binnen twee weken de encoder bij de lokale omroepen plaatsen en als signaal voor de providers gereed hebben, mits alles soepel verloopt en het inputsignaal en de internetverbinding stabiel zijn. Providers hebben echter meer tijd nodig om dit procedureel en technisch te verwerken. Dit kan snel geregeld zijn binnen twee weken, maar kan ook oplopen tot twee maanden. Gelukkig is het tegenwoordig vaak relatief snel geregeld.

Ook een webstream kunnen we vanaf de encoder genereren en ervoor zorgen dat deze bij de streaming provider wordt aangeleverd. Ook daarin werken we samen met gespecialiseerde partners.

Monitoring

Wanneer de omroep live is, bewaken we werking van de encoder in de studio en de probleemloze doorgifte van het signaal. In ons kantoor in Zeewolde beschikken we over een eigen MCR (master Control Room) en houden we een helder overzicht. Is er iets aan de hand, dan analyseren we dit incident, lossen het op of melden de omroep dat er iets aan de hand is waarvoor een actie van de omroep nodig is. Indien nodig schakelen we dan een storingsmelding op het kanaal en informeren we de providers. In deze keten werken we prima samen met de andere partijen om samen zo snel mogelijk een incident op te lossen.

Kies voor Netchange

Bij Netchange ontzorgen we niet alleen lokale omroepen, maar zijn we ook snel en makkelijk te bereiken. We zijn geen anoniem loket; we reageren snel op vragen of problemen. Als lokale omroep weet u waar u aan toe bent bij ons. Niet alleen over afspraken, maar ook op het gebied van communicatie. We hechten veel waarde aan persoonlijk contact als basis voor advies en service. 

Daarnaast hebben we veel praktische kennis en ervaring van en met veel diverse toepassingen op het gebied van video capture, streaming en NDI. Dit is interessant voor live verbindingen uit bijvoorbeeld het gemeentehuis, vanuit kerken of sportplaatsen. We hebben altijd een oplossing.

Benieuwd wat we voor uw lokale omroepen kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de ideale oplossing.

Contact? Wij bellen jou...

*