Lock-down: kerken kiezen voor livestreams bij voorkeur voor Kiloview en Magewell encoders

  • De klant: Kerken in Nederland
  • De uitdaging: Kerkdiensten live streamen naar mensen thuis
  • De oplossing: Magewell Ultra Stream encoder; Kiloview E-1 of E-2 encoder
  • Systeem integrator: Diverse

De aanleiding: Covid-19

Het jaar 2020 zal niet snel vergeten worden. Vanwege Covid-19 moesten kerken bijna van de een op de andere dag stoppen met hun bijeenkomsten. Tienduizenden mensen konden niet meer fysiek deel uitmaken van hun vertrouwde kerkomgeving. In no-time schakelden heel veel kerken om naar online uitzendingen via YouTube of gespecialiseerde platformen zoals Kerkdienstgemist.nl. Hoewel de traditionele kerkdiensten weer terug zullen komen zullen de online kerkdiensten niet meer verdwijnen.

KerkTV is niets nieuws

Het verhaal van de opkomst van online kerkdiensten of kerkTV begon in Nederland al vele jaren eerder. Duizenden kerken in Nederland streamden hun erediensten live via internet als opvolger van de kerktelefoon. Eerst alleen als audio stream, maar geleidelijk aan steeds meer in (HD) video. De Covid-19 pandemie in 2020 trok de meest aarzelende kerken over de streep.

Het geheim van een goed werkende kerkTV installatie zit in de eenvoud van het gebruik in combinatie met een vriendelijk budget.

Eenvoud en betrouwbaarheid

Een kerkTV installatie bestaat over het algemeen uit een tweetal op afstand te besturen PTZ camera’s een koppeling met een PC en projector (beamer), een besturingseenheid en een video encoder. Gebruikers zijn over het algemeen wisselende vrijwilligers zonder technische achtergrond en de besturing van het geheel is geregeld door slim gekozen pre-sets en vaak ondergebracht op een tablet. Op die manier kan ook iemand met weinig instructies zonder problemen een live uitzending verzorgen naar YouTube of Kerkdienstgemist.nl

De video encoder verzorgd de communicatie met de streaming dienst en hoeft alleen maar aan- en uitgezet te worden om zijn werk te doen.

Kiloview en Magewell encoders meest gekozen

De compacte encoders van Magewell en Kiloview zijn uitermate geschikt voor toepassing in een kerkTV installatie. Extreem eenvoudig in de bediening en ook bruikbaar voor het maken van een lokale video opname op een USB geheugen of NAS.

Gebruikte producten

Hieronder vindt u een overzicht van de door Netchange gebruikte producten voor deze USE CASE.