Livestreamen: het stappenplan van Netchange

Door middel van livestreamen kan een bedrijf de contacten met klanten en andere partijen onderhouden. Nu reizen, beurzen en intensieve persoonlijke klantinteractie lastig is geworden door de social distancing maatregelen zoeken bedrijven naar technische oplossingen om dit te compenseren. Videostreaming is daarvoor een uitstekende oplossing. Een bijkomend voordeel is dat livestreams ook opgenomen kunnen worden, zodat deze ook op een later moment ‘on-demand’ kunnen worden bekeken. Een livestream is dus heel efficiënt en breed inzetbaar.

Livestreamen: technische voorbereiding

De locatie, het type event en de gewenste beeldkwaliteit van de uitzending bepalen in hoge mate het antwoord op de vraag welke technische voorbereidingen je moet treffen voor je gaat livestreamen. De eerste vraag waarop geantwoord moet worden met ‘ja’ is: ‘Is er voldoende stabiele internet bandbreedte beschikbaar op de betreffende locatie?’. Zo niet, dan zal er gezocht moeten worden naar bijvoorbeeld een mobiele internet oplossing in de vorm van het 4G netwerk. Op basis van de antwoorden op deze vragen kun je opzoek naar geschikte apparatuur. Daarnaast is het belangrijk dat je weet waar de livestream heen moet. Is dat YouTube of Facebook? Of is dat een eigen streaming server of andere locatie?

De antwoorden op die vragen bepalen hoe de livestream geconfigureerd moet worden en welk protocol gekozen moet worden. In bepaalde gevallen moet de stream versleuteld worden uit privacy of veiligheidsredenen. Soms moeten er meerdere vertalingen worden meegestuurd. Er kan al snel bepaalt worden of je vanuit je video mixer wilt streamen of dat je een meer geavanceerde of betrouwbare oplossing wilt kiezen, zoals een specifieke video encoder. Voordat je dan daadwerkelijk begint met streamen is een streamtest vanaf de locatie essentieel. De realiteit heeft ons geleerd dat er altijd ruimte is voor verrassingen en die wil je uiteraard zoveel mogelijk van te voren uitsluiten.

Continue monitoren

Tijdens het livestreamen zal je continue willen weten of de stream nog actief is. Afhankelijk van de bestemming van de stream zijn er hulpmiddelen beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Los daarvan is het altijd nuttig om op de locatie een lokale opname te maken van het video ingangssignaal van de encoder. Op die manier heb je in het slechtste geval een backup die je kunt bewerken en later online kunt zetten.

Ontzorging en innovatie

Een hardware video encoder maakt livestreamen eenvoudig en ontzorgd de aangewezen persoon voor de regie. De encoder doet zijn werk en belast de videomixer niet onnodig. Met de opkomst van video over IP netwerken verandert er daarnaast steeds meer. Ook bij de productie van de content voor de livestream wordt steeds vaker gebruik gemaakt van bijvoorbeeld NDI. De hele besturing van camera’s, voeding en de video gaan dan over slechts 1 netwerkkabel. Dat maakt het allemaal veel eenvoudiger en levert tijd- en materiaalbesparing op. Dit moet goed op elkaar worden afgestemd.

Kwalitatief livestreamen

Een betrouwbare video encoder is een must voor kwalitatief livestreamen. Netchange biedt een hele reeks oplossingen voor het maken van een livestream. Dat varieert van video capture oplossingen en NDI camera’s tot NDI encoders/decoders en video streaming encoders en decoders. Ook voor zeer geavanceerde streaming situaties waarin bijvoorbeeld Ultra HD gewenst is en er meerdere talen (audio sporen) in de stream verwerkt moeten moeten, hebben wij oplossingen.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen op het gebieden van livestreamen? Of wil je weten welke producten je nodig hebt voor een kwalitatieve livestream? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.