Livestreamen of webinars ten tijde van corona om er tóch bij te kunnen zijn

Livestreamen of webinars zijn een uitkomst nu het coronavirus het normale verloop verstoord is bij veel gelegenheden zoals begrafenissen, bruiloften, sportevenementen, kerkdiensten, lessen op school en meer georganiseerde ‘evenementen’ waar een flink aantal mensen bij elkaar komen. Door middel van een live streaming via een internetverbinding kunt u toch aanwezig zijn of meedoen.

Livestreamen of webinars uitgelegd

Streaming is een techniek waarbij een audio- en videobestand via een netwerk direct beluisterd of bekeken kan worden, zonder dat u het eerst hoeft te downloaden. Met netwerk wordt in deze definitie internet bedoeld. Livestreamen gaat nog een stapje verder: het signaal van een camera of andere live bron wordt onmiddellijk verstuurt. Een webinar is een bijzondere vorm van live streaming en biedt ook vaak de mogelijkheid tot interactie. Vaak gaat het om een lezing, workshop, college, masterclass of een andere vorm van een kennisoverdracht die plaatsvindt. Een webinar is eigenlijk een seminar, maar dan met uitsluitend online publiek. Een webinar is bijzonder geschikt om een grote groep mensen te bereiken. Ideaal voor het geven van online lessen voor scholieren, studenten of mensen die thuis studeren bijvoorbeeld.

Coronavirus omzeilen met livestreamen of webinar

Hoewel sportevenementen inmiddels afgelast of verplaatst zijn door het coronavirus, kunt u bijvoorbeeld wel uw studenten of scholieren van de juiste lesstof voorzien door middel van een les die u gaat livestreamen. Als meerdere docenten dit doen, krijgen de leerlingen nog steeds de benodigde informatie en is er een soortgelijke structuur als een ‘normaal’ lesrooster. Ook bij begrafenissen en bruiloften zijn er vaak veel mensen aanwezig. Iets wat nu door het coronavirus (tijdelijk) niet kan/mag. Ook hier biedt livestreamen aan veel mensen toch de mogelijkheid om mee te kijken en/of te luisteren. Ook kerkdiensten zijn tegenwoordig te live te streamen, zodat er geen grote aantallen mensen naar de kerk hoeven te komen. Er zijn speciale platformen die dit faciliteren, zoals kerkdienstgemist.

Advies in video streaming oplossingen

Om te streamen is er een oplossing nodig die er voor zorgt dat het video en/of audio signaal geschikt gemaakt wordt om via het internet te versturen. Dit heet encoderen. Er zijn software en hardware encoders op de markt. Netchange voorziet in video streaming oplossingen. Hoewel we zelf niet de apparatuur komen installeren, is configuratie van de encoders en telefonische ondersteuning bij de ingebruikname uiteraard mogelijk. Om live te streamen adviseren we een minimale installatie van een camera, video encoder of een PC met video capture dongle inclusief software, en een streaming account. Dit kan bij Youtube zijn of Twitch, maar ook bij Kerkdienstgemist voor kerken of bij een andere provider. Ook video conferentie software kan gebruikt worden, denk hierbij aan Skype of aan Zoom, wat tegenwoordig heel populair is.  Voor Skype of Zoom is een laptop met een webcam al voldoende. Wanneer je hogere eisen stelt dan is een losse camera aan te bevelen. Deze kun je dan via een USDB video Capture dongle koppelen met je PC. De software om te streamen herkent dit dan meestal wel als bron. Dit geldt ook voor Skype en Zoom. Wil je nu echt een presentatie, les of kerkdienst streamen dan is een hardware matige encoder een goede optie met wat aanvullende componenten. Een afkijkscherm met een videosplitter is dan aan het bevelen. Wat betreft camera’s zijn er vaste camera’s en PTZ (beweegbare) camera’s. Deze laatste kunnen aangestuurd worden met een afstandsbediening of speciale controller.

Eenvoudige tot complexe oplossingen

Netchange voorziet niet alleen in advies. We bieden uiteraard ook apparatuur aan, van heel eenvoudig tot zeer complex. We hebben een aantal oplossingen voor het livestreamen van een gelegenheid of het organiseren van een webinar op een rij gezet.

 

●      USB3.0 HDMI Video Capture dongle

○      Inclusief gratis streaming software dat op een laptop draait.

○      Audio embedded of via de MIC ingang van de PC

○      Prijs: €289 excl. BTW

●      HDMI video encoder ultra stream

○      Inclusief preview en bediening via een mobiele telefoon

○      Audio embedded of via MIC ingang op encoder

○      Prijs: €349 excl. BTW

●      All-in-One video encoder.

○      Kan op nagenoeg ieder type bron worden aangesloten; los preview scherm met video splitter is een voorwaarde

○      Audio embedded (HDMI/SDI), tulp, of via MIC-ingang

○      Prijs: €579 excl. BTW

●      Professionele HDMI encoder (single channel variant)

○      Los preview scherm met video splitter is een voorwaarde

○      Kan ook gebruikt worden om over het interne netwerk te livestreamen naar zalen of naar andere locaties. Passende ontvangers              zijn dan wel een voorwaarde

○      Extra begeleiding is nodig voor meer geavanceerde toepassingen

○      Audio embedded (HDMI) of via MIC

○      Prijs: €1.485 excl. BTW

●      Een multi-source encoder voor 4 aparte bronnen (HDMI of SDI)

○      Hiermee kun je 4 bronnen gelijktijdig streamen in een multiview (picture-in-picture of bijvoorbeeld in een quad)

○      Kan ook gebruikt worden om naar meerdere bestemmingen gelijktijdig te streamen

○      Werkt ook als switcher tussen verschillende bronnen

○      Extra begeleiding nodig voor meer geavanceerde toepassingen

○      Audio embedded (HDMI of SDI) of via MIC

○      Prijs: v.a. €1.559 excl. BTW

Levertijden en contact

De meeste van onze oplossingen om te kunnen livestreamen of een webinar te organiseren, zijn binnen één week leverbaar, zolang de voorraden strekken. Uiteraard zijn er altijd andere alternatieven mogelijk, mochten de voorraden beperkt zijn. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met u mee om een passende video streaming oplossing te vinden.​​​​

Contact? Wij bellen jou...

*