Live video streamen en opnemen

Live video kom je steeds vaker tegen op zowel grootschalige platforms zoals Netflix en Amazon Video als grote mediagiganten als Facebook Live, Twitch en YouTube. Met de huidige live videotechnologie kunnen makers van videocontent, bedrijven en omroepen hun doelgroep eenvoudig bereiken om hun boodschap over te brengen. In veel gevallen zijn deze livestreams eenmalig te zien wat vaak jammer is voor de makers of opdrachtgevers. Gelukkig maken live video hardware en softwaretechnologie het tegenwoordig mogelijk om een livestream als videobestand op te slaan om later nog eens te bekijken.

Voordelen van het opnemen van je eigen livestream

Met een opgenomen videobestand op je computer kun je je livestream nog een terugkijken of bewerken met software om bijvoorbeeld nieuw promotiemateriaal te creëren. Ook kun je afzonderlijke clips uit je stream opslaan voor toepassing in toekomstige videocontent.

Er zijn diverse gratis tools om een livestream op te nemen. Deze zijn echter wel beperkt wat bediening en functies betreft. Een groot nadeel van het gebruik van deze gratis tools is dat de videokwaliteit er vaak zeer onder lijdt. Door een livestream op te nemen, neem je videocontent op die al een keer is gecodeerd – ofwel gecomprimeerd met kwaliteitsverlies.

Software voor livestream opnemen

Er bestaat software waarmee je je eigen videocontent kunt livestreamen en tegelijkertijd kunt opnemen. Deze streaming software kan meestal ook worden gebruikt om videocontent die wordt weergegeven op je computerscherm, op te nemen. Er is gratis open source streaming-software beschikbaar, zoals OBS Studio. Maar er is ook geavanceerde live videoproductie software tegen betaling, zoals vMix. Betaalde software oplossingen bieden meer features en creatieve functies, zoals NDI-ondersteuning, Chroma Key, titelgenerator en meer.

Het gebruik van hardware voor live streaming en opname van videocontent heeft de voorkeur boven software, omdat deze apparaten speciaal zijn gebouwd voor het tegelijkertijd binnen nemen, coderen, streamen en opnemen van videocontent. Het gebruik van hardware betekent ook geen aanzienlijke belasting voor de CPU/GPU van je computer. Hardware-encoders zijn betrouwbaar en gebouwd om eenvoudig ingezet te kunnen worden. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig met hun alles-in-een-ontwerp. Meer weten? Neem contact op.

Frame grabber

Als je een livestream wilt opnemen met een kleiner budget, overweeg dan om een frame grabber of capture kaart te gebruiken. Deze HDMI/SDI/DVI-naar-USB-converters kunnen video van één bron (zoals een livestream op een aparte computer) omzetten in data, zodat deze videobron via USB kan worden binnen genomen op een tweede computer.

Hardware of software oplossing

Er zijn dus veel verschillende opties voor het opnemen van een livestream. Je kunt software gebruiken voor livestreaming en recorder als je computer een processor heeft die krachtig genoeg is. Anders kan dit mogelijk resulteren in schokkerig video en verloren frames. Je kunt ook investeren in een professioneel live streaming- en opnamesysteem dat alles kan wat je nodig hebt om probleemloos videocontent binnen te nemen, te streamen en tegelijkertijd op te nemen.

Bij Netchange hebben we diverse hardware oplossingen voor livestreamen en gelijktijdig opnemen, namelijk:

Teracue.png     ENC-400 encoder en DEC-400 decoder;

kiloview.jpg     E-series encoders en de G-series encoders;

magewell.png     Ultra Stream encoder en de grabber/capture kaarten.

Geheel vrijblijvend advies

Wil je meer weten over live video streaming en het (gelijktijdig) opnemen hiervan, wil je vrijblijvend prijzen weten of kunnen we je advies geven over een bepaalde toepassing? De AV-over-IP specialisten van Netchange delen graag hun kennis met je. Neem vrijblijvend contact op via +31 33 750 13 77 of service@netchange.nl. We helpen je graag verder.

Netchange is een distributeur en leverancier, gespecialiseerd in VIDEO CAPTURE | STREAMING | NDI | SDVoE | SMPTE2110 | TEST & MEASUREMENT DEVICES. Bij ons vindt u uitsluitend betrouwbare PRO-AV merken met bewezen kwaliteit en support.