IPTV is all-in-one: TV-zenders via het datanetwerk, interne kanalen én video-on-demand

Het begrip IPTV wordt over het algemeen gebruikt wanneer er sprake is van een pakket TV zenders via het datanetwerk. IPTV is echter veel meer dan TV kijken via je netwerk. IPTV wordt vooral gebruikt bij bedrijven, hotels, cruiseschepen en superjachten, overheden, instellingen en stadions. Naast klassieke TV-zenders kunnen aan een IPTV zender pakket ook interne kanalen worden toegevoegd. Dit kunnen bijvoorbeeld beelden zijn uit vergaderzalen, van een sportwedstrijd of een slideshow van bijvoorbeeld het weekmenu in het bedrijfsrestaurant. Naast klassieke en live TV-kanalen kan ook video-on-demand onderdeel zijn van IPTV. Daarmee kunnen kijkers specifieke videobestanden naar wens afspelen.

Zo werk IPTV

IPTV werkt voor de gebruiker eigenlijk net als gewone TV. Je hebt een afstandsbediening waarmee je langs diverse zenders kunt zappen. Het verschil zit in de manier van transport. IPTV komt via een datanetwerk. Hetzelfde netwerk waarop ook computers en printers worden aangesloten. TV’s worden ook aangesloten via een netwerkkabel. Smart TV’s kunnen dat vaak al, maar voor oudere TV’s is een zogenaamde SetTopBox nodig om de IPTV-signalen zichtbaar te maken op de TV.

IPTV leent zich heel goed voor speciale toepassingen. Denk hierbij aan uitgebreide trainingen en simulatiesessies of inspectie van waterwegen en off-shore installaties. Bij de beelden worden dan ook metadata toegevoegd voor locatie, temperatuur, diepte, snelheid en dergelijke informatie. Tegenwoordig wordt IPTV ook vaak gebruikt in combinatie met Digital Signage. Digital signage levert dan de statische content (kabelkrant) en IPTV levert de bewegende content. Combinaties hiervan in één scherm zijn goed mogelijk.

Benodigdheden voor IPTV

Om zenders op IPTV te krijgen moeten ze op een bepaald moment worden geëncodeerd en als stream beschikbaar worden gemaakt. Tegenwoordig kan dit ook al via internet zo worden aangeleverd via KPN of Ziggo, maar het is ook mogelijk om met een speciaal IP-kopstation een DVB-S (satelliet) of DVB-C (kabel) signaal om te zetten naar IP en op het netwerk beschikbaar te maken. Additionele in-house kanalen worden toegevoegd door een videobron te koppelen met een video-encoder. Deze encoder zorgt dan voor het juiste signaal op het netwerk.

Bij grotere installaties is een management module nodig. Deze zorgt voor het beheer van de kanalen en de smart TV’s en/of SetTopBoxen. Daarnaast is beheer van gebruikers en hun kijkrechten nodig, zodat er bepaald kan worden wie toegang heeft tot welk kanaal. De meeste IPTV-systemen zijn gericht op live kanalen, maar het is ook goed mogelijk om video-on-demand (VOD) content af te spelen. Een gebruiker kan dan naar wens een bepaalde opname terugkijken. De specifieke toepassingssituatie bepaalt uiteindelijk wat er nodig is om een zo hoog mogelijke dekking van de wensen te bereiken.

Het verschil tussen IPTV en TV kijken via internet

IPTV is bedoeld voor zakelijke toepassingen. TV kijken via internet is voor consumenten. Wanneer je TV kanalen via internet binnenhaalt als organisatie dan heb je een bepaalde bandbreedte nodig die overeenkomt met het aantal zenders dat je wilt ontvangen. Maar wanneer je signalen van de satelliet gebruikt dan speelt de internetverbinding geen enkele rol. IPTV is iets dat zich vooral afspeelt op het lokale interne netwerk.

Met IPTV kun je TV of andere content op ieder scherm afspelen dat op je netwerk is aangesloten. TV’s, PC’s, mobiele apparaten, videowalls, enzovoorts. Daarnaast kun je makkelijk je eigen videosignalen toevoegen. IPTV geeft je de mogelijk dit op een overzichtelijke manier te beheren en rekening te houden met rechten van kijkers en de mogelijkheden van de diverse afspeelapparaten.

Is IPTV legaal in Nederland?

IPTV is legaal in Nederland. Iedere organisatie mag een dergelijk systeem gebruiken. De content die getoond wordt moet echter legaal zijn. Wanneer je publieke TV signalen wilt vertonen zal een organisatie daarvoor moeten betalen. Wanneer je dit soort content afneemt bij een partij als KPN of Ziggo, dan is dit volstrekt legaal. Wanneer er films via video-on-demand (VOD) wordt aangeboden dan moeten ook daarvoor de rechten betaald zijn. Over eigen toegevoegde kanalen of content heeft een organisatie zelf de rechten.

Producten en oplossingen van Netchange

Netchange kan een complete IPTV-oplossing leveren of losse componenten. Zo leveren we DVB-S en DVB-C gateways van Teracue of Vitec. Van beide merken leveren we ook IPTV-encoders die in staat zijn 24/7 videosignalen over het lokale netwerk te sturen. Van Vitec komt de EZTV oplossing waarmee ook complexe IPTV-projecten kunnen werken. Ieder IPTV-project heeft zijn eigen specifieke eisen en daarom helpt Netchange graag met het plannen en uitrollen van IPTV-projecten.

Is IPTV wat voor jou of wil je graag meer informatie of persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.