HDMI naar NDI converteren: zo gaat dat in zijn werk

Hoe werkt het converteren van HDMI naar NDI? Waarvoor wordt dit gebruikt en wat voor apparaten worden hiervoor ingezet? Een HDMI naar NDI converter zet het HDMI signaal om naar NDI. Aan de kijkende kant heb je dus weer iets nodig wat NDI terug omzet naar HDMI: een NDI naar HDMI converter. We gaan hier van het begin tot het eind uitleggen hoe HDMI naar NDI converteren werkt en wat daarbij komt kijken.

 

Hoe werkt het converteren van HDMI naar NDI?

Een HDMI-aansluiting komt u wellicht bekend voor van uw laptop, pc of televisie. HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is een type aansluiting op een kabel en is de moderne standaard voor het aansluiten van audio-/videoapparaten. NDI is een protocol om audio en video over een datanetwerk (IP) te sturen. Het NDI protocol is bijzonder omdat het signaal heel beperkt gecomprimeerd is en nagenoeg geen vertraging (latency) heeft. Door deze eigenschappen is het dus een uitstekend, modern alternatief voor een klassieke verbinding over een videokabel. Een ander, praktisch voordeel is dat een datakabel tot 100 meter gaat en een HDMI kabel tot maximaal 20 meter. Bovendien kun je via een IP-netwerk uw signaal op meerdere punten tegelijk krijgen zonder dat je daar aparte videokabels voor zou moeten trekken.

 

Doeleinden en voordelen

NDI werkt alleen over een lokaal netwerk en wordt vooral gebruikt voor het maken van videoproducties. Een praktisch voorbeeld is een televisiezender dat een programma wil maken met meerdere camera’s en een videomixer. Door middel van NDI ‘zien’ deze apparaten elkaar en ontvangen ook de video en audio via NDI. Doordat ze elkaar ‘zien’ en ontvangen kan er tussen de diverse camera’s geschakeld worden. Zoals hierboven al genoemd is NDI veel flexibeler dan wanneer alles via bijvoorbeeld HDMI-kabels gekoppeld moet worden. Over een datakabel kunt u namelijk meerdere NDI-signalen versturen en over een videokabel altijd maar één videosignaal. Nog een groot voordeel met name voor bedrijven is dat de infrastructuur daardoor ook veel overzichtelijker en goedkoper blijft.

 

Apparaten en prijzen

Voor het converteren van HDMI naar NDI zijn er speciale encoders op de markt. Netchange heeft encoders van Birddog en Magewell. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer typische streaming encoder en decoders met NDI. Daarnaast wordt NDI ondersteund in camera’s, videomixers en videorecorders. Er is tevens software beschikbaar die bijvoorbeeld een HDMI-ingang op een PC omzet naar NDI en via de netwerkpoort weer verstuurd. Prijzen van NDI-encoders beginnen rond de €390,- voor een eenvoudig model. Een 4K NDI-encoder kan oplopen tot de €900,-.

 

Aan de slag met HDMI naar NDI converteren

Om van NDI gebruik te kunnen maken is een minimaal 1GB netwerk een vereiste. De meeste professionele gebruikers beschikken hierover en zijn er dus geen extra investeringen nodig in het netwerk om met NDI aan de slag te gaan. Een andere vereiste is een zekere mate van kennis van netwerken en IP om zeker te zijn dat het netwerk optimaal presteert wanneer NDI ingezet wordt. Er zijn verschillende, gratis tools op internet te vinden waarmee geëxperimenteerd kan worden om te zien hoe het werkt.

 

Wilt u meer weten over het converteren van HDMI naar NDI? We kijken graag met u mee binnen uw bedrijf om u te adviseren omtrent NDI. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 337 501 377 of te mailen naar service@netchange.nl.

Contact? Wij bellen jou...

*