Frame grabber: de werking & toepassingen

Frame grabbers, video grabbers of capture cards zijn kleine apparaten of computer insteekkaarten voor het importeren van video op een computer met als doel om het realtime te streamen, om het op te slaan, om het daarna te bewerken met software of te gebruiken voor videoproducties. Professionele frame grabbers zijn uitgerust met HDMI-, SDI-, DVI- of VGA-ingangen en ondersteunen naast videoresoluties ook speciale resoluties uit bijvoorbeeld een echoscoop en een elektronische microscoop.

De werking van een frame grabber

Frame grabbers zijn losse, externe apparaten of zijn ingebouwd in computers. Een frame grabber wordt aangesloten op een USB-interface of een PCIe-slot van een computer en zet het aangeboden audio- en/of videosignaal om in data. Alleen als de computer is uitgerust met een HDMI-input kan audio en/of video worden geïmporteerd via een (verloop)kabel. Zeer weinig computers hebben een optie voor HDMI-invoer, dus dan is een frame grabber voor het binnenhalen van video een must.

Professionele frame grabbers ondersteunen naast video’s van hoge kwaliteit tot 4K-resoluties met 60 FPS ook grafische resoluties uit bijvoorbeeld radar- en medische apparatuur.

Toepassingen en gebruiksdoeleinden

Frame grabbers zijn geschikt voor gebruik bij live conferenties, presentaties of openbare evenementen: het vastleggen en opnemen van SDI-, DVI-, HDMI- of VGA-videosignalen tot 60 fps op een computer biedt diverse mogelijkheden. Maar ook voor hoorcolleges en onderwijs op afstand is dergelijk apparatuur een essentiële benodigdheid. Ook voor het gebruik van een externe HD-videocamera met bijvoorbeeld Microsoft Teams, Zoom, WebEx, Skype, VLC-mediaspeler, Wirecast, QuickTime, enz. vraagt om een frame grabber.

Er zijn veel toepassingen te bedenken, waarbij een frame grabber kan worden ingezet. Bij bijvoorbeeld bedrijfstrainingen om instructievideo’s of trainingssessies te maken, bij de productie van professionele bedrijfsvideo’s met HD-videocamera’s, bij het livestreamen van rechtszaken of bij veldwerk van de politie waarbij het presenteren van gemaakte video’s als bewijs tijdens juridische processen een belangrijke rol spelen. Een frame grabber is dus veelzijdig inzetbaar.

Aanbod van Netchange

Netchange heeft naast video streamingen oplossingen een breed en divers assortiment aan frame grabbers van het merk Magewell.

     magewell.png

Wil je weten welk type apparatuur het beste bij jouw toepassing past en in welke prijsklasse dit valt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder bij het vinden van de juiste oplossing.

Vrijblijvend advies

Wil je meer weten over een frame grabber, wil je een vrijblijvende prijs weten of kunnen we je advies geven over een bepaalde toepassing? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op. Mail naar service@netchange.nl of laat je telefoonnummer achter. Dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Netchange is een distributeur en leverancier, gespecialiseerd in VIDEO CAPTURE | STREAMING | NDI | SDVoE | SMPTE2110 | TEST & MEASUREMENT DEVICES. Bij ons vindt u uitsluitend betrouwbare PRO-AV merken met bewezen kwaliteit en support.