FEC: ons advies & voor- en nadelen

FEC betekent Forward Error Correction. Dit is een gestandaardiseerde foutcorrectiemethode die gebruikt wordt voor UDP en RTP video streams. UDP en RTP streaming protocollen worden meestal gebruikt voor het streamen van IPTV of voor contributie streams. Dit werkt zeer efficiënt over netwerken van goede kwaliteit. Wanneer die kwaliteit niet goed is of niet goed gegarandeerd kan worden, dan ontstaat er vaak packet loss. Bij UDP en RTP streams is packetloos een erkend probleem. Wanneer datapakketten verloren gaan (packet loss), dan is dit vaak direct zichtbaar in het beeld. Je ziet dan blokjes of groene strepen in beeld. FEC is ontwikkeld om dit op te vangen.

Hoe werkt FEC?

FEC ondervangt dus het probleem van packet loss. FEC werkt altijd in combinatie met UDP of RTP. Het principe van FEC is dat je extra data meestuurt met de stream. Op deze manier kun je fouten opvangen. Extra data betekent wel een hogere bitrate, dus meer gebruik van de bandbreedte. Dit loopt al gauw op tot 20 – 25%.

Wanneer je dus normaliter een UDP stream van 5 Mbps verstuurt, wordt dit met FEC 6 – 6,25 Mbps. Het niveau van FEC kun je zelf bepalen. In een goede encoder kun je daarvoor de juiste instellingen vinden. Je kunt dan vaak kiezen tussen één of twee dimensies en het aantal rijen waaruit de extra datamatrix moet bestaan. Vaak worden er ook suggesties gedaan hoe je het beste FEC in kunt stellen. Hoe slechter de verbinding, hoe zwaarder de FEC-instellingen. Het is verder belangrijk wanneer je een stream verstuurd de ontvangende kant dit ook moet kunnen verwerken. Een decoder die geen FEC ondersteunt, zal dan niet een UDP FEC stream kunnen afspelen.

Doelgroep en toepassingen

Meestal wordt FEC gebruikt in de broadcast markt. FEC wordt ingezet om point-to-point verbindingen over internet of andere onbetrouwbare netwerken beter tegen packet loss te beschermen. Het protocol is verwerkt in diverse encoders, decoders en software oplossingen die Netchange aanbiedt. Vraag naar de mogelijkheden of bekijk ons online assortiment direct op onze website.

Modernere oplossingen

FEC verliest langzaam zijn positie. Er zijn tegenwoordig betere, modernere foutcorrectiemethoden op de markt. Zixi is een voorbeeld van een commerciële foutcorrectiemethode. SRT is daarnaast sterk in opkomst. Dit is op basis van open source en er zijn steeds meer aanbieders die dit ondersteunen. Bij Netchange adviseren we daarom negen van de tien keer SRT.

Wil je meer weten over FEC, Zixi, SRT of een van onze andere foutcorrectiemethoden? Neem vrijblijvend contact met ons op, bekijk ons online assortiment op de website of vraag naar de mogelijkheden. We helpen je graag verder.