DVB-C: wat is dat? Netchange legt uit

DVB staat voor Digital Video Broadcast en is de internationale standaard voor digitale televisie. De standaard kan ook worden gebruikt voor digitale radio. Het is daarmee de opvolger van de traditionele analoge televisiesignalen. Er zijn meerdere varianten van DVB, waaronder DVB-C. Netchange licht graag de verschillen toe. Het analoge televisiesysteem dat er van origine is, is ongeveer 50 jaar oud. Diverse verbeteringen en vernieuwingen hebben het systeem beter gemaakt in gebruik voor de consument. Zo waren kleurentelevisie en teletekst al een hele stap vooruit. Analoog zijn verbeteringen nog minimaal haalbaar; vandaar dat er voornamelijk gefocust wordt op digitale ontwikkelingen.

DVB-C en Netchange

DVB-C is de variant die gebruikt wordt om digitale TV-signalen via een coax kabel te versturen. DVB-S/S2 is de variant die gebruikt wordt voor transmissie via de satelliet en DVB-T/T2 is de variant die via de ether gaat. De ‘T’ staat voor terrestrial. DVB-C ziet u voornamelijk terug bij de aanbieders van kabeltelevisie. DVB-T/T2 wordt gebruikt door KPN/Digitenne.

Nuttig en kostenbesparend

De focus van Netchange ligt op videotransport over IP-netwerken. Op het grensvlak tussen DVB en IP zijn zogenaamde gateways nodig. Zij vertalen een DVB-C-, S/S2- of T/T2-signaal naar IP. Ze maken dus van een satelliet- of Digitenne-signaal een multicast signaal dat via een IPTV-systeem afgespeeld kan worden in bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen en stadions. Het omgekeerde van IP naar DVB-C komt regelmatig voor wanneer er in een gebouw bijvoorbeeld nog coax bekabeling aanwezig is. In dat geval kan het nuttig zijn om TV-signalen die via internet binnenkomen om te zetten naar DVB-C. Dit scheelt in de kosten en zo kan de bestaande infrastructuur gebruikt worden in een IP-omgeving.

Vraag vrijblijvend advies

Netchange levert uiteraard niet alleen maar producten voor DVB-C. We zijn leverancier van video- en audio streaming oplossingen in diverse branches. Sinds 2003 zijn we actief op het gebied van streaming. Dat is de tijd van ISDN en analoge modems waar we met heel weinig bandbreedte alles rond moesten breien. Voor audio streaming was dit al goed genoeg. Vanaf 2010 is het zwaartepunt op video streaming komen te liggen bij Netchange met steeds meer professionele toepassingen voor webstreaming, broadcast, IPTV en OTT. Ons assortiment hebben we steeds verder aangevuld met video capture oplossingen en test- en meetapparatuur.

Meer weten over DVB-C, de producten die we (daarvoor) hebben of over Netchange zelf? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag bij het vinden van de video streaming oplossing waarnaar u opzoek bent.

Contact? Wij bellen jou...

*