Compliance testing om de betrouwbaarheid en werking van video systemen te garanderen

Compliance testing betekent direct vertaald nalevingstest. Dit staat ook wel bekend als conformiteitstest, regulatietest en normtest. Een heel bekend voorbeeld zijn de DIN normen. Voor video signalen en dan met name in de broadcast industrie gelden de SMPTE normen. Een compliance test is dus een type test om te bepalen of een systeem voldoet aan normen zoals vastgesteld door de SMPTE organisatie. Wil je meer weten over compliance testing? Lees dan gauw verder.

Compliance testing met SMPTE normen

Een test die bepaalt of een systeem voldoet de SMPTE normen. De SMPTE normen zijn vastgesteld om er voor te zorgen dat video signalen voor iedereen hetzelfde zijn en op ieder apparaat afgespeeld of verwerkt kunnen worden. SMPTE is een overkoepelende organisatie voor de broadcast sector waarin in fabrikanten en gebruikers samenwerken om standaard regels en definities opstellen waar ieder bedrijf dat daaronder valt, aan moet voldoen.

Regelgeving en normen

Nu er in de broadcast wereld een niet te stoppen migratie gaande is van SDI naar IP zijn er inmiddels heel veel nieuwe normen vastgesteld en wordt er hard gewerkt om dit verder uit te breiden en te optimaliseren. Juist in deze overgangsfase is Compliance testing van groot belang. Fabrikanten intepreteren de normen regelmatig op verschillende manieren en dit heeft dan als gevolg dat apparatuur niet met elkaar kan samenwerken. Een onafhankelijke norm is daarvoor dus super belangrijk. Dit lijkt makkelijk, maar voor het testen van een broadcast signaal volgens de SMPTE normering zijn er al snel meer dan 1000 verschillende normen die een rol spelen. Niet alleen video gerelateerd, maar ook netwerk gerelateerd. Een hulpmiddel is daarvoor absoluut noodzakelijk. Overigens geldt ook voor SDI video signalen de SMPTE normering en deze kan dan ook getest worden. Zeker als je niet helemaal zeker bent over de kwaliteit van een signaal omdat de SDI kabel bijvoorbeeld een grote afstand moet overbruggen.

End-to-end oplossing voor meetbaarheid

Een voorbeeld van compliance testing is het meten van AV delay. SDI signalen bevatten zowel audio- als videodata. Dit betekent niet automatisch dat video en audio in-sync zijn. Dit staat ook wel bekend als ‘lip sync error’ of ‘AV delay’. Video en audio die niet in-sync zijn, kunnen meetbare irritaties veroorzaken bij de kijker. Actieve verwerkingssnelheid kan een fout veroorzaken in de AV timing. Een correctie is alleen mogelijk op systeemniveau. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de AV delay door de hele broadcasts workflow(s) heen.​​​​​​​

Inzicht creëren

Om AV delay inzichtelijk te maken door middel van compliance testing, kun je een AV Delay Generator en/of een AV Delay Analyse van Phabrix inzetten. Dit biedt een end-to-end oplossing voor het meten van audio- en video delay verschillen in de broadcast keten. Dit gereedschap geeft naast real-time updates van de delay verschillen tussen videocontent en het geselecteerde audio channel paar, ook inzicht in de toenemende delay (pipeline delay) van video- en audiocontent.​​​​​​​

Sx, Qx en Rx Series van Phabrix

Daarnaast zijn er veel diverse producten die ieder in een eigen vorm compliance testing ondersteunen. Netchange vertegenwoordigt het eerdergenoemde merk Phabrix in Nederland. Phabrix biedt een complete reeks waveform monitors, rasterizers en draagbare oplossingen voor snelle probleem diagnoses, compliance monitoring en voor testen tijdens productontwikkeling. Een van hun producten is de wereldberoemde, draagbare Sx Series. Deze ondersteunt 3G/HD/SD-SDI, optische SDI, HDMI, analoge en hybride IP/SDI voor generatie, analyse en monitoring. De Qx Series combineert alle geavanceerde hybride IP/SDI, HDR en 4K/UHD test- en meetinstrumenten die nodig zijn voor de overgang naar de volgende generatie videoformaten. En de Rx Series is perfect voor broadcast kwaliteitscontrole. De Rx Rasterizer series biedt 2K/3G/HD/SD signal generatie, analyse en monitoring voor een snellere compliance test en probleemdiagnose.​​​​​​​

Zwitsers zakmes van de broadcast technicus

Het laatste product dat we uitlichten is de Sx TAG van Phabrix. Dit apparaat biedt met zijn SFP, SDI en analoge I/O een ongelofelijke veelzijdigheid voor een handheld apparaat. Het is ideaal voor IP, 3G/HD/SD-SDI, optisch SDI, HDMI en analoog testen en meten. Maar ook voor AES eye analyse en voor toepassingen die echte draagbaarheid en gebruiksgemak vereisen. De Sx TAG is in korte tijd het Zwitserse zakmes van de broadcast technicus voor de diagnose van audio- video- en IP-problemen aan het worden.

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van compliance testing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden en hoe we deze kunnen toepassen binnen jouw bedrijf.