Audio encoder: alle informatie en ons aanbod

Een audio encoder zet het signaal van een audiobron om in een MP3 of AAC audio stream. Een audio encoder is specifiek bedoeld voor radio of voor een muziekkanaal. Een audio encoder doet dan ook geen video, maar alleen audio. Soms kun je een video encoder gebruiken voor dit doel, maar dit is enkel gebruikelijk als je ook al een apart video signaal hebt lopen. Het radiosignaal kun je dan optioneel erbij zetten op dezelfde encoder. Een audio encoder die echt alleen bedoeld is voor audio heeft meestal ook extra functies voor audio streaming en beschikt over specifieke audio aansluitingen zoals gebalanceerde XLR connectors. Meer weten? Lees verder!

De voordelen van een audio encoder

Tegenwoordig zendt ieder radiostation ook uit via internet en al lang niet meer alleen via de ether. Om het radiosignaal via internet te kunnen aanbieden is een audio encoder nodig die het audiosignaal digitaliseerd en verstuurd naar een provider die een Icecast of Shoutcast service aanbiedt. Luisteraars klikken dan op een link voor het radiostation en komen dan automatisch uit op de juiste audiostream. Het grote voordeel is dus dat je een wereldwijd bereik hebt via internet.

Voor gebruikers

Niet alleen radiostations gebruiken audio encoders of codecs, maar ook kerken gebruiken het product veel. Overal daar waar video niet belangrijk is en een geluidssignaal volstaat worden audio encoders gebruikt. Vaak wordt het ook gebruikt als een controlesignaal. Bijvoorbeeld als een signaal via een remote antenne verstuurd moet worden, dan wordt een audio encoder neergezet op de plaats van de antenne en wordt er een controlesignaal teruggestuurd naar de studio.

Aanraders van Netchange

Bij Netchange bieden we audio-only encoders aan van twee merken, namelijk van Streamit en Deva Broadcast. Voor typische toepassing voor een radiostation is de Deva Broadcast encoder meer geschikt. Vraag ons om vrijblijvend advies voor jouw situatie. We hebben voor iedere portemonnee een oplossing. Tussen €400,- en €1.000,- zijn er prima oplossingen beschikbaar afhankelijk van de specifieke wensen.

Meer weten over een audio encoder of wil je vrijblijvend en persoonlijk advies voor jouw, al dan niet uitdagende, situatie? Dan zit je bij Netchange goed. We hebben jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd in oplossingen voor videotechniek. Neem direct contact met ons op.