Multicast, hoe werkt dat? Netchange over gebruik en voor- en nadelen

Bij multicast is er sprake van één stream die door meerdere bestemmingen, decoders en players bekeken kan worden zonder dat de bandbreedte toeneemt. Dit is tegengesteld aan unicast. Daarbij is er van één stream tussen twee punten, namelijk de bron/encoder en de bestemming, decoder(s) of player(s). Dan is er ook nog multi-unicast. Daarbij is er sprake van een extra stream naarmate het aantal ontvangers en kijkers toeneemt. Netchange legt verder uit.

Multicast, unicast en multi-unicast

Bij multicast is er dus sprake van één stream die door meerdere bestemmingen, decoders en players bekeken kan worden zonder dat de netwerklast toeneemt. Bij unicast is er één stream tussen twee punten, namelijk de bron/encoder en de bestemming, decoder(s) of player(s). Dit is iets anders dan multi-unicast. Bij multi-unicast is er sprake van extra streams naarmate het aantal ontvangers en kijkers toeneemt.

Stel, je hebt een unicast stream van 1 Mbps. De gebruikte bandbreedte bij één kijker is dan 1 Mbps. Wanneer je 10 kijkers hebt bij een multi-unicast, dan is de netwerklast dus 10 keer 1 Mbps en heb je dus 10 Mbps aan bandbreedte nodig. Bij multicast maakt het niet uit hoeveel kijkers er zijn. De benodigde bandbreedte blijft altijd (in dit geval) 1 Mbps. Er is echter een belangrijke beperking bij het gebruik van multicast, namelijk dat het een gemanaged netwerk moet zijn. Alle kijkers moeten moeten dus op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Multicast werkt dus niet via publiekelijk internet.

Gebruik en alternatieven

Multicast wordt gebruikt in IPTV installaties binnen bijvoorbeeld bedrijven, hotels, cruiseschepen, et cetera. Maar ook binnen de TV distributienetwerken, van bijvoorbeeld KPN en Ziggo, wordt er gebruik van gemaakt. De netwerken zijn hier speciaal op ingericht.

Het grootste voordeel van multicast is dat het een hele efficiënte manier is om over een beheerd netwerk video te verdelen. De netwerklast blijft binnen de perken. Het nadeel is dat het netwerk op een speciale manier geconfigureerd moet worden. De netwerkbeheerder moet over deze kennis beschikken om multicast correct te gebruiken.

Oplossingen van Netchange

De meeste encoders, decoders, transcoders van Netchange ondersteunen zowel unicast als multicast. Vaak worden er echter nog aanvullende eisen gesteld aan de multicast streams. In overleg kunnen we u uiteraard helpen de juiste apparatuur te kiezen.

Wilt u meer weten over multicast, unicast of multi-unicast, of over een van de producten die dit ondersteunt, of over Netchange en hoe we u kunnen helpen? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. We helpen u graag bij het vinden van de oplossing waarnaar u opzoek bent.