© Copyright – Netchange
© Copyright – Netchange
HEVC staat voor High Efficiency Video Coding en wordt ook wel H.265 genoemd. Het wordt gezien als opvolger of verdere ontwikkeling van AVC – ook wel H.264. HEVC is dus – net zoals zijn voorganger – een manier van compressie die ervoor moet zorgen dat video met zo min mogelijk data er zo goed mogelijk uitziet. Netchange geeft antwoord op vragen waarom HEVC er – ter vervanging van AVC – is en wat deze twee met elkaar te maken hebben. Lees verder, neem direct vrijblijvend contact op of vraag naar de mogelijkheden.
De verwachting is dat tegen 2023 videodata ongeveer 82% van het totale internet dataverkeer zal uitmaken. Het gebruik van video over internet groeit sneller dan de uitbreiding van bandbreedte. Bandbreedte is namelijk erg duur. Denk aan de aanleg van glasvezel waarvoor overal gegraven moet worden. In Nederland is dat relatief eenvoudig, maar in bergachtige gebieden is dat een ander verhaal. Denk ook aan nieuwe onderzeese glasvezelkabel verbindingen.
Ook de aanleg van de nieuwste draadloze oplossingen – zoals 5G – kosten veel geld. Wanneer je in staat bent deze groei op te vangen door betere, slimmere compressiemethoden dan kun je veel geld besparen. Naast de toenemende populariteit van video is er ook vraag naar een hogere kwaliteit. Denk aan de vraag naar 4K/UHD. Toepassing van HEVC maakt dit makkelijker en beteugeld enigszins het gebruik van bandbreedte.
Op dit moment is AVC nog de meest gebruikte compressiemethode. Alle encoders, decoders, TV’s, mobiele telefoons, tablets, PCs en meer vergelijkbare apparaten kunnen AVC afspelen. Voor HEVC geldt dit nog niet. Wel zijn er steeds meer apparaten en systemen die met beide compressie codecs om kunnen gaan. Over het algemeen wordt gesteld dat bij gelijkblijvende beeldkwaliteit HEVC de helft van de bandbreedte nodig heeft. Of omgekeerd in het geval van UHD een veel hogere beeldkwaliteit bij gelijkblijvende bitrate of bandbreedte. Echter, er zijn ook nadelen aan het gebruik van HEVC. De belangrijkste is dat het encoderen in HEVC of het transcoderen – bijvoorbeeld het omschakelen van AVC naar HEVC – heel veel rekenkracht kost. Het maken van een HEVC-signaal is dus duurder en vereist meer capaciteit.
HEVC zal vroeg of laat de standaard worden. HEVC wordt steeds meer toegepast, voornamelijk in combinatie met 4K/UHD. Ook toepassingen in point-to-point verbindingen waarbij de interactie met andere apparatuur minimaal is, ontwikkelt zich tot een populaire toepassing. Zowel encoders en decoders als transcoders ondersteunen het gebruik van HEVC. Dit kunnen zowel hardware als software producten zijn. Netchange levert van diverse merken HEVC oplossingen. NTT encoders en decoders ondersteunen dit, maar ook de ACE encoders/decoders en PRISM transcoder van Vitec en zelfs de Ultra Stream encoder van Magewell bieden HEVC aan als codec.
De belangrijkste toepassingen van HEVC zijn die waarin gebruikers UHD/4K willen gaan gebruiken. Het gebruik van de bandbreedte is zo groot dat gezocht wordt naar methoden om dat te reduceren. Denk hierbij dus aan facilitaire omroep bedrijven voor de doorgifte van signalen van belangrijke sport en culturele events. Maar ook in de medische sector is er grote behoefte aan 4K/UHD en daarmee komt dan automatisch ook HEVC om de hoek kijken.
Benieuwd naar de mogelijkheden van HEVC of een van onze andere producten? We geven je graag vrijblijvend advies. Neem contact op of bekijk direct ons online assortiment.