© Copyright – Netchange
© Copyright – Netchange
H.264, ook wel AVC (Advanced Video Coding) genoemd, is momenteel de meest gebruikte codec. H.265, ook wel HEVC (High Efficiency Video Coding) genoemd, is echter een nieuwere, slimmere compressietechniek die ongeveer de helft van de hoeveelheid data nodig heeft om een gelijkwaardige beeldkwaliteit te leveren in vergelijking met H.264. Om video via een netwerk te versturen moet het gedigitaliseerd (omzetten in data) en gecomprimeerd worden. In het compressie proces wordt er op een slimme manier data verwijderd, zonder dat dit voor de kijker merkbaar is in de beeldkwaliteit. H.264 en H.265 zijn dus bepaalde compressietechnieken. We leggen het verder uit.
H.264 en H.265 zijn compressietechnieken om op een slimme manier data te verwijderen, zonder dat dit voor de kijker merkbaar is in de beeldkwaliteit. De kunst is om zo weinig mogelijk data te hebben en toch een zo optimaal mogelijke beeldkwaliteit. Hoe minder data, hoe makkelijker je een video via het internet kunt sturen. H.264 is de naam van een bepaalde compressietechniek. Dit noemen we ook wel een codec. Op dit moment is dit de meest gangbare compressie vorm.
H.265 is een nieuwere, slimmere compressietechniek die ongeveer de helft van de hoeveelheid data nodig heeft als H.264 om een gelijkwaardige beeldkwaliteit op te leveren, of bij gelijke hoeveelheid data een betere kwaliteit levert.
Door vorige gecodeerde frames te gebruiken als referentie, is H.264 een veel flexibelere manier dan de vorige standaarden. H.264 laat toe tot 16 referentieframes te gebruiken; voorgaande compressietechnieken lieten slechts enkele referenties toe. Dit type codering creëert een beduidend lagere bitrate terwijl de kwaliteit van het beeld behouden blijft.
H.265 is echter weer de betere opvolger van H.264. H.265 bouwt voort op de broncode van H.264 en ondersteunt ook de meeste functies van H.264. Een volledige verliesvrije modus wordt ook ondersteund bij H.265. Beide codecs moeten ondersteund worden op een encoder of decoder of TV en moeten ook apart van elkaar ingesteld worden.
H.264 (AVC) is momenteel de meest gebruikte codec. Het overgrote deel van alle apparaten kan er mee overweg en het geeft een redelijk goede beeldkwaliteit zonder dat het te veel bandbreedte in beslag neemt. Nog ander groot voordeel is dat de rechten om H.264 te gebruiken zeer laag zijn. Nu streaming via internet echter zo enorm groeit, wordt er gezocht naar nog efficiëntere compressie technieken. Dat zou de H.265 (HEVC) kunnen zijn.
H.265 gebruikt veel minder bandbreedte dan H.264 bij een gelijke videoresolutie. Bandbreedte en/of netwerkcapaciteit is best prijzig. Wanneer je dus over dezelfde netwerkcapaciteit meer videobeeld(en) kunt versturen, dan is dat een flinke besparing. Het grootste voordeel van H.265 is dus de besparing op bandbreedte. Het grootste nadeel is dat de situatie rondom de rechten van H.265 niet goed geregeld is. Het zou dus heel erg duur kunnen zijn om deze codec te gebruiken. Om die reden zijn veel fabrikanten van apparatuur terughoudend om H.265 te gaan gebruiken.
H.264 en H.265 worden gebruikt voor streaming toepassingen, dus niet in NDI en SDVoE. Alle encoders, decoders en transcoders van Netchange kunnen met H.264 overweg. Daarnaast zijn er een aantal die beide codecs ondersteunen.
We hebben bijvoorbeeld de MGW Diamond van Vitec. Dit product kan tot acht verschillende streams tegelijk versturen. Via 4x 3G of 12G SDI inputs is de MGW Diamond klaar voor Ultra HD tot 4Kp60 signalen. In combinatie met de MGW ACE decoder kunnen deze streams ook perfect in sync uitgespeeld worden. De ondersteuning van KLV/STANAG metadata maakt het product van Vitec zeer geschikt voor gebruik in beveiligings en defensie toepassingen. De MGW Diamond ondersteunt zowel H.264 (AVC) als H.265 (HEVC).
Wilt u graag meer informatie over H.264 of H.265, of over een van onze producten uit het assortiment, of over Netchange zelf? Twijfel dan niet om direct vrijblijvend contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder bij het vinden van de perfecte oplossing op het gebied van video streaming techniek.