Ka-SAT uw eigen Internet

Onbetrouwbaar Internet is regelmatig een grote frustratie van Broadcasters en webcasters die op een vreemde locatie een webcast of reportage moeten verzorgen. Een eigen internet verbinding via Ka-SAT met NewsSpotter service van miniCASTER lost dit probleem efficiënt op. Een strakke verbinding tot 10Mbps biedt zelfs mogelijkheden voor Full-HD streaming.mC Car unit 695x295

Een eigen satelliet wagen was tot voor kort een kostbare aangelegenheid. De NewsSpotter service van Eutelsat/Skylogic verkrijgbaar via miniCASTER, heeft echter de spelregels verandert. De kosten van apparatuur en verbindingstijd zijn drastisch naar beneden gegaan. NewSpotter levert via de Ka-Sat een synchrone (down/up) internetverbinding tot 10mbps. De gemotoriseerde schotel kan op een normale personenauto of bestelbus geplaatst worden en het richten op de satelliet is binnen enkele minuten gefixed. Alleen de tijdsbesparing die dit oplevert, zorgt voor een terugverdientijd van minder dan een jaar. 

Over deze internetverbinding kan prima een video stream worden opgezet. 3G/4G bonding via mobiele data abonnementen zijn vooral bij grote live events niet betrouwbaar door het grote aantal gebruikers waarmee de verbinding gedeeld moet worden. Ka-Sat is dan een beter alternatief. Een goede SD stream heeft aan 1 tot 1.5mbps ruim voldoende. Maar ook een stream van 2- 4mbps laat een heel mooi plaatje zien. De NewSpotter dienst in combinatie met een miniCASTER of Teracue encoder en decoder is een perfecte oplossing voor een point-to-point verbinding naar de studio. Webcasters kunnen hun signaal aanbieden aan een Wowza server bij een streaming provider (ook via RTMP). 

Een speciale App op je Smartphone helpt bij het richten van de schotel. Een vrije line-of-sight is nodig om een goed signaal te krijgen. De weersomstandigheden maken niet zo veel uit. Hoogstens neemt de gehaalde bandbreedte wat af en dat is makkelijk op te vangen door de bitrate van de stream wat bij te stellen. Doormiddel van een 2-tal joystickjes is de schotel te richten. miniCASTER-NewsSpotter-Air-fly-a-away-unit-remote-control-452-220Met een klein beetje ervaring is dit klusje binnen een minuut of 5 te klaren. Een akkoestisch signaal helpt hierbij.

Via een op het satelliet modem aangesloten laptop kan de signaalsterkte en de gehaalde snelheid gecontroleerd worden. Om zeker te zijn dat de bandbreedte niet gedeeld hoeft te worden is het verstandig bandbreedte te reserveren. Dit kan via internet tot ongeveer 30 minuten van te voren via een eigen account bij SkyLogic. Het dataverkeer dat gegenereerd wordt met de pre-paid airtime bundel worden verrekend. Met een bundel van bijvoorbeeld 20Gb kan ongeveer 33 uur in SD kwaliteit worden uitgezonden. Er zijn verschillende Airtime bundels beschikbaar.

De latency op een point-to-point verbinding is minder dan 2 seconden en daarmee is een kruisgesprek nog mogelijk. 

De NewsSpotter systemen van miniCASTER zijn eenvoudig in gebruik en zeer scherp geprijsd. De Car-Unit kan zelf op een paar dakdragers gemonteerd worden. Er is ook een zogenaamd fly-away systeem beschikbaar in een stevige flightcase. Door deze Ikea-benadering, zijn de kosten laag en is een eigen satelliet verbinding binnen bereik van iedere professional gekomen. Geen hoge inbouwkosten, eenduidige bediening, gunstige airtime tarieven, dat kenmerkt de oplossing van miniCASTER.

 icon NETchange - Streamen via KA-Sat